SEC-voorzitter Gary Gensler: De VS heeft geen cryptocurrency nodig

gary gensler

In de nasleep van de recent aangespannen rechtszaak door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) tegen Coinbase, heeft SEC-voorzitter Gary Gensler zijn twijfels geuit over de grondslagen van de crypto-industrie. Volgens hem is het bedrijfsmodel van deze industrie “gestoeld op het niet naleven van regelgeving”.

In een scherp interview met CNBC, trok de hoogste baas van de SEC de noodzaak van cryptocurrencies in twijfel. Hij zei:

“We hebben niet nog meer digitale valuta nodig.”

– Gary Gensler

Gensler ging verder door te suggereren dat crypto-beurzen een reeks functies vermengen die in de traditionele financiële sector als onaanvaardbaar zouden worden beschouwd. Hij haalde hierbij het hypothetische voorbeeld aan van de New York Stock Exchange die tegelijkertijd een hedgefonds beheert.

SEC-voorzitter Gensler: ‘We hebben al digitale valuta, namelijk de Dollar, Euro en Yen’

Gary Gensler, de voorzitter van de SEC, deed enkele opvallende uitspraken over digitale valuta. “We hebben al digitale valuta”, stelde hij, “het heet de Amerikaanse dollar. Het heet de euro. Het heet de yen. Ze zijn nu allemaal digitaal.”

De recente uitspraken van SEC-voorzitter Gary Gensler lijken de voorspellingen van Charles Hoskinson, oprichter van Cardano, te onderstrepen. Hoskinson had eerder aangegeven dat hij bezorgd was over een verborgen agenda achter de rechtszaak die de SEC tegen Binance heeft aangespannen. Hij opperde dat de SEC mogelijk een eigen Central Bank Digital Currency (CBDC) probeert te bevorderen en te implementeren.

Gensler’s uitspraken volgden op de juridische stappen die de toezichthouder onlangs nam tegen Coinbase, de grootste cryptobeurs van Amerika. De SEC heeft een rechtszaak aangespannen tegen Coinbase omdat de beurs naar verluidt niet geregistreerde effecten heeft verkocht en niet volgens de regels geregistreerd stond als beurs, clearinginstelling en broker.

SEC verhoogt de druk op crypto-bedrijven

In een laatste scherpe zet tegen de crypto-wereld, heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) Binance, getroffen met 13 civiele aanklachten. De SEC beweert dat Binance en zijn CEO Changpeng Zhao “een flagrante minachting” hebben getoond voor de Amerikaanse federale effectenwetten en dat ze klantengeld op ongepaste wijze hebben gebruikt en vermengd.

Sinds Gary Gensler de leiding van de SEC overnam in 2021, heeft de toezichthouder zijn handhavingstactieken tegen de cryptosector aanzienlijk opgevoerd. Deze intensivering heeft zich versneld na de abrupte ineenstorting van de digitale activabeurs FTX in november, waarvan wordt beweerd dat deze te wijten is aan crimineel wanbeheer. Aanklagers stellen dat FTX klantengeld vermengde met haar gelieerde handelsfirma, Alameda Research, om risicovolle posities in te nemen.

In het huidige jaar heeft de SEC zijn pijlen gericht op de Amerikaanse cryptobeurzen Kraken, Bittrex en Coinbase wegens vermeende verkoop van niet-geregistreerde effecten.

Het harde optreden van de SEC heeft echter tot onvrede geleid bij sommige wetgevers, voornamelijk Republikeinen, die bezorgd zijn dat strengere regels en een gebrek aan duidelijkheid de innovatie in ‘s werelds grootste economie zullen belemmeren. Onder de wetgevers die openlijk hun zorgen hebben geuit over Gensler’s aanpak bij de SEC, bevindt zich afgevaardigde Warren Davidson (R-OH). Davidson heeft aangekondigd dat hij van plan is wetgeving in te dienen om Gensler uit zijn functie te ontheffen.

Het bericht SEC-voorzitter Gary Gensler: De VS heeft geen cryptocurrency nodig verscheen eerst op Newsbit.