Nu centrale bankiers geldprinter weer aanzetten, stijgt Bitcoin weer

Nu centrale bankiers geldprinter weer aanzetten, stijgt Bitcoin weer

Jerome Powell van de Federal Reserve en Christine Lagarde van de ECB zijn de twee personen waarnaar iedereen kijkt in de komende dagen en weken. Aangezien ze blijkbaar weer extra dollars en euros zullen printen (wat QE heet ofwel quantative easing) mogen we een favoriete cryptomeme (namelijk money printer go BRRR) weer bovenhalen.

Als dat gebeurt, gaat normaal gezien het dak eraf voor Bitcoin.

Bailout for banks

Bitcoin werd gecreëerd als antwoord op de bankencrisis van 2008 en 2009. De onbekende Satoshi Nakamoto liet in de eerste block van zijn Bitcoin blockchain een titel opnemen uit de Times krant die legendarisch is geworden. Het was:

Chancellor on brink of second bailout for banks.

Satoshi wilde niet dat zijn geld steeds minder waard werd en bedacht een oplossing.

Aangezien de hoeveelheid Bitcoin eindig is en er slechts 21 miljoen zullen bestaan, stijgt de Bitcoin koers normaal gezien telkens er meer van een rivaliserend goed in dezelfde klasse aanwezig is, in dit geval fiat geld.

Hoe meer dollars en euros, hoe lager hun waarde eigenlijk wordt. Voor Bitcoin is dit omgekeerd. Al wie zich wil wapenen tegen inflatie heeft nu gezien hoe stabiel Bitcoin is gebleken tijdens de bankencrisis van de afgelopen week.

Hoge inflatie

De Europese en Amerikaanse overheid dient in te grijpen in het huidige financiële systeem om banken te redden, wat op termijn heel erg problematisch is, zeker als ze tegelijkertijd probeert om de torenhoge inflatie naar de gewenste 2% te krijgen.

Meer en meer beleggers speculeren er daarom op dat Bitcoin daar mogelijk  een oplossing voor kan bieden. Omdat speculanten zich hiervoor indekken, is de Bitcoin koers de afgelopen dagen snoeihard opgelopen. Als QE (quantative easing) opnieuw officieel begint, kan Bitcoin slechts één weg op, en dat is normaal gezien nog hoger. Deze keer heeft de Fed wel zo slim geweest om QE niet echt QE te noemen, maar wel het “Bank Term Funding Program” (BTFP). Bloomberg zei het beter, volgens hen was het gewoon: QE in another name.

RChvision / Depositphotos.com

Continue reading Nu centrale bankiers geldprinter weer aanzetten, stijgt Bitcoin weer